Behoud je medewerkers en hun werkplezier
De krapte op de arbeidsmarkt neemt nog steeds toe. Goed werkgeverschap is belangrijker dan ooit om medewerkers te behouden. In deze blog vertelt Cindy Oude Hengel, directeur en HR verantwoordelijke bij Q-Consult Zorg, welke drie factoren essentieel zijn voor werkgeluk.
Goed werkgeversgeluk is belangrijk om medewerkers te behouden
Er is een flinke toename in krapte op de arbeidsmarkt. Veel organisaties kunnen hierdoor moeilijk personeel vinden en vacatures staan lang open. Het behoud van medewerkers is mede hierdoor een belangrijk topic waar organisaties veel tijd en energie in steken. Er zijn volgens Cindy drie elementen essentieel voor het werkgeluk van medewerkers. Zodat je ervoor kunt zorgen dat je daarmee medewerkers langer kunt behouden. Blijf daarvoor vooral ook in gesprek met medewerkers zodat je weet wat hen beweegt. Ons streven is om hier zo goed mogelijk invulling aan te geven, waarbij we medewerkers actief betrekken.
Drie elementen voor werkgeluk
Autonomie
Werkgeluk van medewerkers wordt grotendeels ontleend aan de mate van autonomie die zij ervaren. Medewerkers willen graag vrijheid om te bepalen hoe ze hun werkzaamheden indelen en wanneer ze dit doen. Autonomie is voor ons de basisvoorwaarde voor werkgeluk. Maar hoe organiseer je dan autonomie binnen je organisatie? Vertrouwen en loslaten zijn de sleutel tot succes. Bij Q-Consult Zorg bieden we medewerkers veel vrijheid, onder andere in flexibele werktijden en een werkomgeving die bij hen past. Zo kunnen alle medewerkers deels vanuit huis werken en kiezen zij zelf de werktijden die passen bij hun privésituatie. Eerst de kinderen naar school brengen of voor de file naar huis rijden, is bij ons heel gebruikelijk. En ’s middags een uurtje sporten en ’s avonds een vergadering uitwerken, behoort eveneens tot de mogelijkheden.
Verbinding
Medewerkers willen graag ergens bij horen, het gevoel hebben dat ze onderdeel zijn van een team en van een groter geheel. Dat draagt bij aan het werkgeluk dat zij ervaren. Wij stimuleren dat medewerkers elkaar in een formele en ook in een informele setting treffen. Regelmatig hebben we een informele bijeenkomst met alle collega’s om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en nieuwe inspiratie op te doen. Jaarlijks hebben we een uitje met het hele bedrijf waarin verbinding met de organisatie, en met elkaar, centraal staat. Daarnaast zijn er diverse appgroepjes waarin collega’s regelmatig met elkaar afspreken om te gaan sporten, op vrijdag een borrel te drinken of in het weekend een museum te bezoeken. Als werkgever kunnen we dat alleen maar toejuichen.
Betekenisvol werk
De huidige generatie is in toenemende mate op zoek naar betekenisvol werk. Ze zoeken niet ‘zomaar een baan’, maar een baan die een bijdrage levert aan de maatschappij en waarin duurzaamheid een prominente plaats inneemt. Als organisatie is het dus essentieel dat je in het beleid opneemt hoe je daar invulling aangeeft. Binnen veel zorgorganisaties wordt gewerkt aan de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Hierin zijn afspraken opgenomen hoe de zorg werkt aan duurzame zorg. Ook wij vinden duurzaamheid belangrijk. Momenteel hebben we dat nog niet doorvertaald in ons beleid. Onze uitdaging voor de komende periode is om met elkaar te bepalen wat ons beleid wordt ten aanzien van duurzaamheid en hoe medewerkers en stakeholders dat terugzien in de dagelijkse praktijk. De Green Deal biedt ons daarvoor mooie handvatten.