Visiedocument: 'Leren van calamiteiten'


In het visiedocument gaan we dieper in op onze benadering voor het onderzoeken en leren van onverwacht ernstige gebeurtenissen. We schetsen een aanpak op hoofdlijnen hoe je als zorgorganisatie het leren van een gebeurtenis procesmatig kunt doorlopen. Dit als handreiking voor onderzoekers of coördinatoren van onderzoeken. Wil je meer weten over hoe je een onderzoek goed aanpakt? Download dan snel ons visiedocument 'Leren van calamiteiten' hieronder.

Onze visie op calamiteitenonderzoek

Het belangrijkste doel van een onderzoek naar onverwacht ernstige gebeurtenissen is om inzicht te krijgen in de dagelijkse praktijk en de omstandigheden die zich hierin voordoen, om daaruit met elkaar te leren. Gelukkig krijgt het herstel na een gebeurtenis de laatste jaren steeds meer aandacht. Hierbij staat het herstel van alle betrokkenen bij een gebeurtenis centraal, van patiënt, cliënt en familie tot de zorgprofessionals en leidinggevenden.


Dit visiestuk gaat dieper in op onze benadering voor het onderzoeken en leren van onverwacht ernstige gebeurtenissen. We schetsen een aanpak op hoofdlijnen voor hoe je als zorgorganisatie het leren van een gebeurtenis procesmatig kunt doorlopen. Dit als handreiking voor onderzoekers of coördinatoren van onderzoeken.


Meer adviezen? Download ons visiedocument!

marjolein4
nathalie-definitief-rad

Masterclass Calamiteitenonderzoek: Van gebeurtenis naar lering

Wil je een verdieping op dit onderwerp? Volg dan de onze 'Masterclass Calamiteitenonderzoek: Van gebeurtenis naar lering'. Tijdens deze Masterclass verzorgen diverse senior experts, met ruime ervaring op het gebied van calamiteitenonderzoek en Learning Teams, workshops om jou waardevolle inzichten en tools te bieden. En ontvang je praktische handvatten. Meer weten?


q-zorg-marjolein2-def

''De ideale aanpak voor elk onderzoek verschilt. Het is afhankelijk van de specifieke gebeurtenis, de organisatiebehoeften, het lerend vermogen van het team en de eisen van toezichthouders. Wat altijd consistent is, zijn de vijf fasen die een onderzoeksproces kenmerken. Wij nemen je stap voor stap mee door deze fasen, zodat je met een krachtige aanpak zowel het onderzoek uitvoert als het leren van het team bij onverwacht ernstige gebeurtenissen stimuleert.''

Marjolein Schimmel, Senior Adviseur

Meer weten over dit onderwerp? Bel ons!


Marjolein Schimmel

Senior Adviseur


  1. marjolein.schimmel@qconsultzorg.nl
  2. 06-31 02 89 09
q-zorg-marjolein-def

Sarita van Houcke

Senior Adviseur


  1. sarita.van.houcke@qconsultzorg.nl
  2. 06-52 52 25 09
q-zorg-sarita-sf-v2