HVO-Querido: "Met het inkopen van digitale middelen ben je er nog lang niet”
Met de juiste middelen, ondersteuning en digitale vaardigheden zijn cliënten zelfredzamer en minder afhankelijk van derden. Vanuit die gedachte ontstonden verschillende pilots met zorgtechnologie bij HVO-Querido, een landelijke organisatie die zich inzet voor mensen in een kwetsbare situatie. Van daklozen tot mensen met psychische problemen en vluchtelingen. Toen deze experimenten veelbelovende resultaten opleverden, besloot het Innovatieteam subsidie aan te vragen voor opschaling tot een compleet programma. Dat bleek complexer dan gedacht. Maar met hulp van Q-Consult Zorg lukte dit wél – en komt ook de uitvoering op stoom.
Verstand van subsidieaanvragen
Ook andere experimenten werkten goed. Een mooi voorbeeld is de Buur-Ooh-Lamp die rood gaat branden bij een verhoogd geluidsniveau, waardoor cliënten zich ervan bewust worden als ze mogelijk geluidsoverlast veroorzaken voor hun buren. En V-Relax, tot rust komen dankzij een VR-bril met ontspannende modules. De Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET, voorloper van de STOZ ) bood een mooie kans om dergelijke middelen breder beschikbaar te stellen. Maar het Innovatieteam kreeg snel in de gaten dat ondersteuning bij de subsidieaanvraag geen overbodige luxe was. “Er komt veel bij kijken. Je moet een programmaplan opstellen voor de hele organisatie, inclusief planning, verwachte resultaten en onderbouwing van de haalbaarheid. Het is bovendien een opschalingssubsidie, dus het gaat erom dat je aantoont: hier zijn we al mee bezig, we hebben een boost nodig. Het idee was dan ook: als we hier zo veel tijd in gaan steken, laten we dan zorgen dat we het ook voor elkaar krijgen. Daar hadden we een externe partij bij nodig die verstand heeft van subsidieaanvragen. Die weet wat belangrijk is, hoe je aan de benodigde gegevens komt en die de taal spreekt van de subsidieverstrekker. Dat is echt een vak.”
Doortimmerd plan
Zo kwamen de consultants van Q-Consult Zorg aan boord. Zij hielpen het Innovatieteam om vanuit de pilots tot een doortimmerd plan voor de hele organisatie te komen. Mindy: “Met het inkopen en uitleveren van digitale middelen ben je er niet, dat is nog maar het begin. Het programma heeft impact op bijna al onze bedrijfs- en zorgprocessen. Sterker: het gaat helemaal niet over smartphones, VR-brillen, tablets en e-healthmodules. Het gaat over hoe wij hybride zorg gaan omarmen als organisatie. Over hoe we onze organisatie willen inrichten en uitrusten met digitale middelen om de zorg toekomstbestendig, betaalbaar en toegankelijk te houden. Je moet dus nadenken over hoe je hybride zorg gaat inbedden in je zorgprocessen, over de logistiek, over training van cliënten en van medewerkers, die allemaal anders moeten gaan werken. Over financiering – ook na de subsidieperiode, over monitoring en evaluatie. En zeker ook over communicatie, want het is cruciaal om hier de hele organisatie goed in mee te nemen.”
Opleiding en inzet ambassadeurs hybride zorg
De expertise van Q-Consult Zorg, ook op het gebied van zorgprocessen en de sector, was een belangrijke succesfactor bij de aanvraag, en nu weer bij de uitvoering. “HVO-Querido heeft niet voor niets voor deze partij gekozen”, zegt Mindy. “Daarbij is meteen de afspraak gemaakt dat Q-Consult Zorg ons ook zou ondersteunen bij de implementatie. Daar ben ik heel blij mee. De betrokken consultants nemen ons veel werk uit handen. Q-Academie leidt zorgmedewerkers op tot ambassadeurs hybride zorg, zodat die precies weten hoe je e-health kunt toepassen in het begeleidingsproces. Dat is een belangrijke stap richting brede acceptatie. Ook houdt Q-Consult Zorg het dashboard bij voor de evaluatie en monitoring, aan de hand van vragenlijsten die cliënten op verschillende momenten in het proces ontvangen. Dat is voor ons echt ontlastend.”
Heldere boodschap
De extra capaciteit kan het Innovatieteam goed gebruiken, maar de toegevoegde waarde van Q-Consult Zorg zit volgens Mindy vooral ook in de kennis en ervaring die de consultants meebrengen. “Hun inbreng in de communicatie is bijvoorbeeld heel waardevol. Richting subsidieverstrekker RVO, waaraan we de voortgang moeten rapporteren, maar ook binnen de organisatie. Zo merkte ik bij de kick-off en de eerste werkgroepoverleggen dat het fijn is om er een externe partij bij te hebben die ons verhaal ook op een andere manier kan vertellen. Onafhankelijk en met veel kennis van zaken. Zij helpen om het programma goed neer te zetten en de boodschap voor het voetlicht te krijgen dat we dit doen om me te kunnen bewegen in een veranderende wereld.”